Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Kerstvakantie-klusje: voorkom belasting terugbetalen

Geplaatst op: 25-12-2019, 13:50:27

Wie in 2019 zijn hypotheek heeft overgesloten, betaalt minder hypotheekrente. Er kan dan ook minder worden afgetrokken. De Belastingdienst raadt aan om dit op tijd door te geven, om te voorkomen dat er later geld moet worden terugbetaald.

Misschien een mooi klusje voor de kerstvakantie: het aanpassen van de voorlopige aanslag voor 2020 naar de actuele hypotheekrente. Zo voorkom je dat je straks te veel geld terugkrijgt, wat je later weer moet terugbetalen.

Terugkrijgen

Als je wil weten hoeveel belasting je terugkrijgt, kun je het formulier invullen en een voorlopige aanslag aanvragen. Dat levert een indicatie op. Ondertekenen en versturen kan dan later. Een voorlopige aanslag aanvragen kan via Mijn Belastingdienst.

Wanneer er kosten zijn gemaakt voor het oversluiten, zoals een boeterente, dan mogen die in het jaar van oversluiten ook nog worden afgetrokken. Mogelijk is het bedrag van de voorlopige aanslag daarna weer te hoog: dan is het ook zaak die voorlopige aanslag op tijd aan te passen, raadt de fiscus aan.

Hypotheekrente aftrekken

Hypotheekrente en boeterente mogen over het jaar 2019 nog tegen maximaal 49% worden afgetrokken. Volgend jaar wordt dit maximaal 46%. Alleen huiseigenaren met een inkomen boven €68.500 merken iets van deze verandering.

Ook bij veranderingen als samenwonen, scheiden, het starten van een bedrijf is het slim om de voorlopige aanslag aan te vragen en eventueel alvast aan te passen. Dit kan sinds 1 december. Ga ook eens na hoe het nu zit met het recht op toeslagen.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 25 december 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina